MyAwake

Fruktóza a její nadbytek

🠐Zpět
E31FDABC-E0BD-4419-A0E8-40835364177B

FruKtóza = zrádný cukr?

Fruktóza, jinak nazývaná také ovocný cukr, se přirozeně vyskytuje hlavně v ovoci. Dříve byla hojně doporučována hlavně diabetikům, jelikož nezvyšuje hladinu krevního cukru jako glukóza. To je sice pravda, ale podle nových poznatků má nadbytek fruktózy ve stravě množství závažných negativních dopadů. Jakých?
Metabolismus fruktózy v těle: Proč nadměrná konzumace škodí?

👉Tento sacharid sice nezvyšuje glykémii, ale zato ovlivňuje hladinu hormonu zvaného ghrelin. Ten způsobuje zvýšenou chuť k jídlu, což je zejména při hubnutí vysoce nevhodné

👉Fruktóza se odbourává hlavně v játrech. Při nadbytku se v těle mění na tuk mnohem snadněji než například glukóza. Proto je její nadbytečná konzumace nevhodná, a to nejenom při redukci hmotnosti.

Nadměrná konzumace fruktózy zvyšuje riziko:
  • Obezity
  • Cukrovky II. typu
  • Srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku
  • Metabolického syndromu
  • Onemocnění ledvin
  • Rakoviny (ohrožuje zejména slinivku)

Dnes není výjimkou, že lidé přijmou přes 500 kalorií z cukrů denně. To je výrazně víc, než naše tělo zvládne dlouhodobě zpracovat

Ovoce jako zdroj fruktózy v denní dávce kolem 150–200 g nevadí, jelikož kromě cukru obsahuje i velké množství vlákniny a mikroživin, které negativní dopady fruktózy vyvažují. Pokud hubnete, zaměřte se na méně sladké ovoce.
 
Například:
Lesní plody (maliny, jahody, borůvky)
Červený rybíz
Avokádo
Švestky
Citron

Glykemický index
ovoce snížíte přidáním bílkoviny. Dejte si například jablko s kozím sýrem, nebo ovocný salát s bílým jogurtem
 
Nebezpečné zdroje fruktózy:
  • Slazené nápoje
  • Dochucované jogurty a jiné mléčné výrobky
  • Pečivo a sušenky (zejména trvanlivé)
Ideální bude, pokud se zcela vyhnete všem technologicky zpracovaným potravinám s obsahem glukózovo-fruktózového sirupu či samotné fruktózy a zaměříte se především na čerstvé a ničím nedochucované potraviny. Ovoce se bát nemusíte, to kromě fruktózy obsahuje i množství nutričně hodnotných látek. Doporučené maximální množství fruktózy se uvádí kolem 30 g. Pokud jí z ovoce přijmete o něco více, rozhodně se svět nezboří.
 
V potravinách si hlídejte přítomnost glukózovo-fruktózového sirupu.