MyAwake

(Nejen) Strava má vliv na Vaši kůži

🠐Zpět
F8592BFB-C73B-49FC-B3A6-10A8ADBB27BF

Jaký vliv má strava na vzhled naší kůže?

Jídelníček hraje nemalou roli v příčinách, ale i v léčbě různých onemocnění. Není tomu jinak ani u vzhledu Vaší kůže.

  • Jednou z prvních potravin, které nejsou doporučovány (nebo spíš zakázány), je mléčná čokoláda a bílý cukr obecně. A nejde zde ani tak o to, nakolik kvalitní čokoládu si dáme, jako spíše o množství. Právě proto, že se čokoláda řadí mezi afrodisiaka (viz film Čokoláda anebo zvyky Mayů a Aztéků), z pohledu čínské dietetiky to je potravina, která hodně povzbuzuje yang a vnáší do těla horko. A to u lidí, kteří trpí na akné a špatném vzhledu kůže rozhodně není za potřebí.
  • Další skupinu jídel, která jsou v tomto případě tabu, představují smažené potraviny všeho druhu – od řízků, přes smažák, polotovarů apod. Není vhodné konzumovat ani chipsy nebo mastný bůček a obecně jídla připravovaná na špatných tucích. Tyto potraviny jsou nositeli „vlhkosti“ a tak trochu stojí i za vzhledem naší pokožky 
  • V neposlední řadě nerovnosti kůže ve velké míře všemu škodí stres a nedostatek spánku.
  • Nadměrné sluneční záření

Tady se dělíme na dva tábory, co se týká doporučení. Někteří doporučují konzumaci kvašených mléčných produktů, jako je acidofilní mléko, kefír atd aby se napravila střevní flora, avšak čínská medicína tento přístup nezastává. Mléčné výrobky mohou v těle vést k vlhkosti, která pak nedovoluje proudění Qi v optimální míře a vede ke stagnaci a pak k horku. Tuto skutečnost je však potřeba posoudit individuálně a na svém vlastním pocitu. Tady je dobré zkusit co Vám vyhovuje. Podobně není vhodné nadmíru užívat alkohol, (pře)slazené latte/capuccino, kakao a sladké limonády apod. A taky nadmíru užívané koření, zejména chilli, které je u horkokrevných lidí spíš na škodu než k užitku.

Naproti tomu doporučenými potravinami jsou:

Vařená zelenina všeho druhu (spíš vařená, než grilovaná), pohanka, proso, natural rýže, dušené maso, ryby… anebo cokoli, co není smažené nebo připravované s velkým množství oleje nebo koření. Vhodné je pít čistou neslazenou vodu, které neuškodí několik kapek citrónu nebo pomeranče.

Zkuste i   by pak mohl být např. čaj z listů pampelišky (vhodné zejména u hnisavého akné; listy pampelišky si můžete přidat na jaře i do salátů, ale vybírejte spíš mladé lístky). Vhodné je zařadit fazole mungo – buď si z nich uděláte vývar a vypijete (a fazolky sníte), nebo je uvaříte do polévky. Fazole pomáhají proti červenání kůže, které vzniká vlivem vnitřního horka. A pro mnohé už je asi známá obilovina jménem slzovka, která se vaří dle návodu a odvar z ní se pije zejména u akné a nerovností pokožky.

Jak souvisí naše emoce s pokožkou?

Podobně jako jídlo nemůžeme z problematiky pokožky opomenout ani emoce.

Z pohledu čínské medicíny jsou emoce projevem energie Qi (čchi) a jsou naší přirozenou součástí. Přes naše prožívaní regulujeme naše chování a usměrňujeme naše rozhodování. Když emoce nemohou plynout jako řeka a zadrhávají se, vznikající stagnace vede k horku – jako když si představíte řeku, na které vznikne bažina a voda v ní neplyne a přehřívá se. Přehřátí bude vždy vyžadovat určitý způsob uvolnění a jedna z cest může být i do kůže.

Když se necítíme „ve své kůži“

Kůže je jeden z nejpodstatnějších orgánů vyjadřujících naše emoce. Proto první věcí, kterou pro sebe musíme udělat, je to, že si zkusíme upřímně k sobě uvědomit, co nás trápí, tíží a pokusíme se to napravit. Slovem, činy, změnou svého chování i myšlení. A k péči o duši přidáme i tu o naši tělesnou schránku. „Nemoc těla tak, jak ji známe, je posledním stadiem něčeho, co je hluboce zakořeněno pod povrchem. Pokud mezi duchovním a tělesným bytím vládne disharmonie, následuje to, co všichni známe jako nemoc,“ potvrzuje i anglický lékař dr. Edward Bach, zakladatel Bachovy květové terapie. Dejte šanci i “Bachovkám” u nás doma je také používáme a není to placebo, u nás opravdu fungují. Ať ze dáte přednost jakékoliv terapii: od čínské medicíny, homeopatii, bachovým esencím a také kineziologii, je to jen na Vás.

Důležité je, abyste se cítili dobře a VE SVÉ KUŽI.