MyAwake

Jakými doplňky nejlépe podpoříme imunitu?

🠐Zpět
B146ACEC-7BAE-449A-AE32-53E4255E3D57

Prokazatelně účinné a dostupné doplňky pro stravy pro podporu imunity

ECHINACEA neboli TŘAPATKA

Je divoce rostoucí bylina s purpurovými kvítky podobnými sedmikrásce. Z devíti odrůd této rostliny se jako léčivky používají tři – E. angustifolia, E. pallida a E. purpurea, a to kořeny, nať i okvětní lístky. Každá část byliny obsahuje odlišné spektrum látek i jejich koncentraci, proto někteří výrobci používají jejich kombinace. Třapatka obsahuje celou řadu účinných látek, ve vztahu k imunitě jsou důležité dvě:
1. Kyselina cichorová

– při procesu jejich standardizace výrobce zajišťuje jejich množství na úrovni minimálně 1 %

2. Alkamidy

– při procesu jejich standardizace jejich množství musí převyšovat 0,5 %.
Tyto látky (plus samozřejmě řada dalších obsažených v bylině) mají schopnost krátkodobě zvýšit tvorbu lymfocytů. Protože se jedná o spouštěč nespecifického imunitního systému, měla by echincea být užívána co nejdříve po vypuknutí imunitního problému (zánětu, infekce…), nejčastěji se uvádí do 18 hodin, poté se užívání míjí účinkem. Echinacea je tedy vhodná především při akutních infekcích a v krátkých intervalech. Pokud budete preferovat dlouhodobé užívání, je vhodné preparát cyklovat, a to v rozsahu 1-2 týdenních cyklů.

Jsou dostupné jako:
Tinktury
Jejich výhoda je, že se musí připravovat z čerstvé byliny, je tedy záruka vyššího podílu aktivních látek. Většinou jsou na alkoholové bázi, nejsou tak vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy

Sirupy, šťávy:
Jsou většinou slazené, počítejte tedy s obsahem cukru, většinou jsou cíleny na dětskou populaci

Tablety
S obsahem prášku (= méně účinné) nebo sextrakty. Výhodou je, že se jedná o sušený a dobře konzervovaný materiál, vykazuje tak větší stabilitu ve smyslu obsahu účinných látek v rámci životnosti

ČEsnek

Účinnými látkami v česneku jsou sirné sloučeniny, bazické minerály a antioxidanty. Klíčové pro imunitu jsou deriváty allinu (je jich popsáno přes 30), což je sloučenina s vysokým obsahem síry.Tepelná úprava česneku potlačuje tvorbu těchto sloučenin, proto se musí doplňky stravy vyrábět citlivým způsobem. Díky těmto látkám česnek vykazuje velmi zajímavé a pro imunitu i důležité vlastnosti:
1. Antimikrobiální
2. Imunostimulační – podporuje nespecifickou imunitu, mj. i snižuje vytváření nitrosaminů (sloučenin vznikajících v trávicím traktu, které poškozují buňky)
3. Protizánětlivý – potlačuje uvolňování zánětlivých látek, 4.Antioxidační
5. Antikatarální – vysoká koncentrace sloučenin síry potlačujehromadění hlenu, působí tak protizánětlivě na sliznice dýchacích cest. Česnek patří mezi nejužívanější byliny na světě.

Dostupný na trhu je v této formě:

1. Česnekový extrakt
Ačkoli i česnekový olej je extraktem, česnekový extrakt v užším slova smyslu je připravován odlišným způsobem umožňujícím získat z česneku biologicky aktivní látky rozpustné v tucích a ve vodě. Tyto preparáty jsou z medicínského pohledu nejúčinnější.

2. Česnekový prášek
Měl by teoreticky obsahovat stejná množství biologicky aktivních látek jako syrový. Pravda je ovšem jiná, v naprosté většině případů (z důvodu odlišných způsobů výroby česnekového prášku ze strany výrobců) česnekový prášek obsahuje mnohem méně těchto účinných látek (navzdory propagandě výrobců těchto preparátů)

BETA-GLUKANY

Beta glukany jsou složité polysacharidy, jejichž přirozeným zdrojem jsou hlavně houby, kvasinky, mořské řasy, obiloviny (ječmen, oves). Jejich struktura se u jednotlivých zdrojů liší, rozdílné jsou tak i účinky:
– Beta glukany z obilovin ovlivňují metabolismus cholesterolu a krevního cukru.
– Beta glukany z hub, kvasinek a řas mají vliv na imunitu (imunomodulační účinky) – nejčastěji se používají výtažky z kvasinek (Sacharomyces cerevisiae) a hub (Hiratake = hlíva ústřičná, Shiitake = houževnatec jedlý, reishi = lesklokorka lesklá), které účinně zvyšují efekt fagocytózy.
Při volbě vhodného doplňku neřešte, z jakého zdroje pochází, ale jaké konkrétní formy glukanů obsahuje – jako nejúčinnější se prezentují 1,3/1,6 glukany. Produkty s beta-glukany je možné užívat dlouhodobě, v rámci běžných dávek nehrozí žádná rizika vedlejších účinků.

LICHOŘEŘIŠNICE

Lichořeřišnice je větší rostlina původně pocházející z Jižní Ameriky. Léčivou drogou jsou listy, květy, kořeny, a semena, které se zpracovávají do forem extraktů. Obsahuje spektrum antibioticky, antivirově a protiplísňově působích látek, nejlépe se uplatňuje při zánětech (močopohlavního ústrojí a dýchacích cest), je možné ale užívat i preventivně. Účinek nastupuje poměrně rychle (cca po dvou hodinách), maximální účinek nastupuje po 5-8 hodinách, efekt odeznívá po 16 hodinách, je proto výhodné užívat 2x denně.
Doporučuje se kombinovat i společně s antibiotiky, její užívání nemá negativní vliv na probioticky působící střevní mikroflóru.

EXTRAKT Z GREPOVÝCH JADER

Grepové semínko je vynikajícím zdrojem širokého spektra zajímavých látek (bioflavonoidy, organické kyseliny, fytosteroly…), které se chlubí silnými antivirovými, antimikrobiálními a protiplísňovými účinky. Obecně se extrakty z grepových jader používají jako velmi účinná přírodní antibiotika, jejichž výhodou je šetrnost ke střevní mikroflóře.
Vyrábí se extrakty s odlišnou koncentrací aktivních složek, za nejúčinnější se považují 60% extrakty. Podobně jako lichořeřišnice i extrakt z grepových jader (GSE = Grape Seed Extract) má velmi silné protizánětlivé účinky – účinně likviduje zlatého stafylokoka, Salmonella typhi a Shigella
dysenteriae (způsobují průjmová střevní onemocnění), Escherichia coli a Klebsiella
pneumonie (vyvolávají infekce močových cest), Legionella pneumophila (způsobují
infekční onemocnění respiračního traktu), Clostridium tetani (původce tetanu), Candida
albicans (záněty močopohlavního ústrojí).
Díky obsahu bioflavonoidu naringeninu má GSE ochranný vliv na žaludeční sliznici – zabraňuje jejímu poškození, výrazně tak působí proti vzniku žaludečních vředů a pomáhá i při jejich léčbě. Spolehlivě ničí v žaludku přítomnou bakterii Helicobacter pylori.
Nenarušuje v organismu zdraví prospěšnou bakteriální flóru.

U nás doma najdete všechny tyto pomocníky a každý z nich splní co má. Sama nedám dopustit na Extrakt z grepových jader o jehož blahodárných účincích jsem natočila video a najdete jej na mém blogu. 

Ať jste Vy i Vaši blízcí zdraví a nezapoměnte že jsme to co jíme a jak přemýšlíme.