MyAwake

Kvalitní strava je lék i prevence zánětů v těle

🠐Zpět
Protizanetliva strava

ZÁNĚTY V TĚLE

Záněty v těle mohou být zcela nenápadné a ve většině případech o nich nemáme ani tušení. Naše tělo má úžasný dar samouzdravení se, pokud mu k tomu však vytvoříme ty nejlepší možné podmínky. Například skryté záněty přecházíme a přijímáme je jako přirozenou součást našeho života. Bohužel netušíme jaké následky mohou mít. A co to vlastně skryté záněty jsou? Co je akutní a chronický zánět? Věděli jste, že protizánětlivá strava může být nejlepší prevence i léčba našeho těla?

Strava aneb to co jíme, tím opravdu jsme. Strava ovlivňuje naše psychické i fyzické zdraví mnohem více než si myslíme. Změna stravovacích návyků, je široký pojem a pro mnohé z nás má tato změna jiný cíl. Úbytek váhy, vyléčit nebo zmírnit následky nemoci jako je celiakie, cukrovka, virózy, bolesti kloubů, nemoci štítné žlázy, migrény, obezita ale i únava, která může být až chronická. Všechny výše zmíněné nemoci mají jednoho společného jmenovatele a tím je ZÁNĚT. Jedním z největších spouštěčů zánětů v těle je samozřejmě STRES. Stejně významnou roli hraje STRAVA. Palivo, kterým naše tělo zásobujeme. Záměrně nebudu používat slovo DIETA, protože to nejlepší co pro sebe můžeme udělat je – nedržet dietu. Tím ale nemyslím abyste se ládovali polotovary, sladkostmi a nekvalitními výrobky. Dieta – toto slovo v nás vyvolává myšlenky a neustálé přemýšlení co a kdy jíst. Dietních směrů je nespočet a já osobně se v nich tak trošku ztrácím. Vraťme se ale zpět ke stravě, která nám pomůže naše tělo nejen léčit a působí jako prevence. Díky ní objevíte nové i chutě, vůně a kombinace ve Vaší kuchyni.

 

Skryté záněty jsou nenápadné, probíhají nepozorovaně a mnohdy bez příznaků. Zánět rozdělujeme na akutní a chronický.

1. Akutní zánět je přirozená reakce našeho těla, že není v našem těle něco v pořádku. Akutní zánět tedy naše tělo potřebuje a jeho vznik je v naprostém pořádku, alespoň v jeho počátečním stádiu. Chrání naše tělo před bakteriemi a viry, bez této reakce by mohlo dojít až k trvalému poškození tkání a orgánů.

2. Chronický zánět vzniká například při nevyléčené infekci, nedostatku spánku a stresu, nekvalitní potraviny, chemikálie a další škodliviny, které nás obklopují. Vzniká tak zánět dlouhodobý = chronický a vyskytuje se v celém organismu. Právě tento zánět má na svědomí různé vážné nemoci rakovina, senná rýma, ekzémy, alergie, astma, nemoci srdce, obezita, senná rýma, kornatění tepen a další civilizační choroby.

Chceme-li zánětům předcházet, je třeba do svého jídelníčku zařadit Protizánětlivé potraviny a vyřadit Prozánětlivou stravu. Aby dobře fungoval obranný systém těla musí být v pořádku střeva a jejich střevní mikroflóra. Střeva = druhý mozek. Co je třeba tělu dodávat? Protizánětlivé účinky najdete převážně v rostlinné stravě a proto je doporučována hlavně při probíhajících zánětech.Zařaďte do svého jídelníčku více antioxidantů, minerály a esenciální mastné kyseliny. Nezapomínejte také na pravidelný pitný režim, nejlépe poslouží pramenitá nebo přefiltrovaná voda.

Protizánětlivé potraviny, které byste neměli chybět ve Vašem jídelníčku:

– Probiotické nebo-li kvašené potraviny: kefír, živý bílý jogurt, kombucha, fermentovaná zelenina nebo-li pickels, kysané zelí, kimchi a další

– Koření a bylinky – hřebíček, máta, skořice, oregano, tymián, rozmarýn, zázvor mletý, kurkuma

– Luštěniny – cizrna, čočka, fazole azuki, černé, bílé a mungo

– Sója (fermentovaná) – miso pasta, sojové boby natto, občas tofu a tempeh (fermentované a chuťově neupravované)

– Mořské řasy (wakame, arame, kombu)

– Ryby – losos, candát a sardinky (ryby či řasy jezte 2 týdně)

– Maso a vejce nejlépe z volného chovu

– Zelenina: zelená listová zelenina, řapíkatý celer, řepa, brokolice, čínské zelí, houby, česnek a cibule

– Ovoce: avokádo, granátové jablko, bobulové ovoce, ananas, citrusové plody, papája, višně a třešně (čím tmavší ovoce, tím více antioxidantů obsahuje)

– Ořechy – vlašské ořechy, mandle, pekanové ořechy, pistácie a makadamiové ořechy

– Semínka – lněná, konopná, dýňová, sezamová a chia semínka (před konzumací je zkuste namlít, aby se do těla lépe vstřebala)

– Vývary z morkových kostí a hub

– Kokosový olej využijete v teplé i studené kuchyni (za studena lisovaný v bio kvalitě)

– Olivový olej lisovaný za studena, nejlépe s označením Extra virgin

Přírodní antibiotikum – česnek, zázvor, lichořeřišnice, zelený čaj, spirulina, chilli, výtažek z grepových semen, kurkuma, křen

Ve zkratce si představme Prozánětlivé potraviny:

– cukr

– bílá mouka

– mléčné produkty – kromě výrobků z živých kultur jogurty, kefíry a další

– umělá sladidla

– smažená jídla

– nasycené tuky a trans mastné kyseliny

– polotovary a fastfood

– maso a šunka z neznámých zdrojů (nekvalitní)

– alkohol obecně

Mám pro Vás 3 jednoduché a skvělé recepty plné vitamínů a antioxidantů, které hravě zvládnete i vy. Všechny suroviny jsou běžně dostupné v obchodech se zdravou výživou i supermarketech.

1. Nápoj Lassí z kefíru nebo plnotučného jogurtu

1/2 litru kefíru (lze použít i kokosový) nebo 500g bílého bio jogurtu

1/4 litru vlažné vody

Bobulovité ovoce – borůvky, maliny, jahody (podle chuti) – vždy na jeden díl kefíru nebo jogurtu dejte stejný díl ovoce.

Kefír (jogurt) ovoce dáme do mixéru a mixujeme. Pokud chcete mít lassí tekutější přidejte vlažnou vodu dle Vaší chuti. . Přidejte ingredience a promíchejte. Ideální také v letních měsících na osvěžení.

2. Ávokádové smoothie s mořskou řasou

2 ávokáda

1 mrkev

1 šálek vlažné vody (dle potřeby i více)

1 čajová lžička řasy nori

Ávokáda rozpulte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte a nakrájejte na kousky. Dejte do mixéru, přidejte vodu a mixujte dohladka. Nasypte řasu nori a krátce mixujte.

3. Pickels z okurek

2 salátové okurky

4 stroužky česneku

2 cibule

2 polévkové lžíce žlutých hořčičných semínek

1 polévková lžíce čerstvého kopru

sůl

olivový olej

šťáva z bio citrónu

Okurky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a rozpůlíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Na dno velké nebo menších zavařovacích sklenic rozdělíme česnek, cibuli a koření. Pak vložíme kolečka okurky a nahoru nasypeme čajovou lžičku soli a zalijeme horkou vodou, pak přidáme trošku olivového oleje a pár kapek citrónové šťávy. Zavřeme víčkem, pevně. Dáme na chladné a tmavé místo alespoň 14dní uležet.

Kvalitní reálné potraviny dají Vašemu tělu i mysli mnohem více než si myslíte. Tak si je dopřejte a uvidíte, že se budete cítit opravdu dobře.