MyAwake

Výžíva a vaření

🠐Zpět
IMG_3011

Výživa

Obecně zdraví je mou velkou vášní. Zajímá mě zdravá výživa, celostní i alternativní medicína. Hledám nové cesty a možnosti jak si pomoci hlavně stravou. Čerpám ze všech možných dostupných studií našich i zahraničních a neustále se vzdělávám. Vše, úspěšně, zkouším na sobě i svých blízkých. Co si, ale, pod pojmem výživa a ještě k tomu zdravá máme představit? Na tuto otázku jsem dlouho hledala odpověď.

Ty nejlepší suroviny které by měla naše strava obsahovat by měly být v bio kvalitě. Pokud je to jen trošku možné dopřejte si lokální a organické potraviny. Kupujte přirozené, neupravované potraviny a žádné polotovary. Při pěstování, chovu a přípravě biopotravin jsou zakázané chemické látky a ty naše těla opravdu nepotřebují. Zejména maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, zeleninu i ovoce kupujte lokální a v bio kvalitě – farmářské trhy, farmářské obchody a místní farmáři z ekologicky šetrného hospodářství. Zkuste si také něco vypěstovat na vlastní zahrádce nebo na balkóně v truhlíku a zapojte i zbytek rodiny (můžete začít bylinkami a klíčky). Uvidíte jak Vám bude chutnat. A to, že z vlastní zahrádky chutná nejlíp, o tom není pochyb. Budete mít radost a ochutnáte opravdovou chuť. U nás je volba jasná. Největší úsporou peněz i času je nakupovat u zmíněných farmářů, na farmářských trzích nebo si objednat bio bedýnku (zvláště v zimním období). Kvalita stravy, kterou připravujeme výrazně ovlivňuje naše zdraví, to jak se cítíme a kolik máme energie a v neposlední řadě naši postavu. Z Vašeho jídelníčku by měly zmizet průmyslově zpracované potraviny, polotovary a hotová jídla s obsahem chemie a konzervantů. Vždy upřednostňujte kvalitu. A co CUKR? Ten je všude kolem nás. Naše tělo cukry nepotřebuje, zvykli jsme si na nepřirozeně sladkou chuť i  rychlá jídla plná sacharidů. Namísto toho, abychom si servírovali skutečné potraviny, zaháníme hlad cukrem tzv. rychlou energií. A jsme v začarovaném kruhu, ze kterého se těžko odstáváme ven. Jsme jednoduše závislí na sladké chuti a neumíme si bez ní představit fungovat. Vaše tělo by Vám ale bylo vděčné, začalo by správně fungovat, bylo zdravější a mělo tu správnou dlouhodobou energii. Čím více cukru jíme, tím více jej naše tělo vyžaduje a vzniká závislost. Skutečné potraviny neobsahují velké množství cukru a nekvalitního tuku – takže se nepřejídáte a nebojujete tak s nadváhou a obezitou. U nás je obrovské množství lidí, kteří trpí cukrovkou, nadváhou, nemocemi cév a srdce. Z jejich jídelníčku by sacharidy a také výrobky z bílé mouky měly zmizet.

Existuje mnoho výživových směrů, které jsem i já byla ochotna podstoupit právě proto abych docílila štíhlé postavy. Jenže to mělo vždy nějaké ale a hlavně se objevily i zdravotní problémy. Nějakým způsobem se to na mém těle i psychice, vždy, podepsalo. Jenže jako mladé tele, jsem se nezamýšlela jak velké dopady DIETY mají (pokud je tedy nemusíme držet ze zdravotních důvodů). Kolik nám vlastně nakonec vezmou, možná jsme docílili vysněných postav, ale ne dlouhodobě. Ale kde je Vaše zdraví? Každý z nás bojoval nebo právě bojuje s dlouhodobými nebo vracejícími se zdravotními problémy: časté nachlazení, rýmy, záněty dutin a močového měchýře, ekzémy, migrény, alergie pylové i potravinové, chronická únava, obezita, cukrovka. Ve výčtu nemocí bych mohla pokračovat do nekonečna. Napadlo Vás, že všechny mohou mít jednoho společného jmenovatele? Opravdu mají, seznamte se Zánět.

Záněty rozlišujeme na akutní a chronický. Akutní zánět je imunitní reakce našeho těla a obvykle trvá několik dní (angína, zánět močových cest, zlomeniny a jiné). Akutní zánět je tedy v těle nutný. Chronický zánět je i pozůstatkem nedoléčeného akutního zánětu. Nejčastější příznaky, že Vaše tělo bojuje se zánětem je například trvalá únava, ztráta energie, bolesti šlach a kloubů (v klidovém stavu), kožní problémy, bolesti žaludku a střevní problémy a další. Příznakem chronického zánětu je i nadváha a to zejména v oblasti břicha,  Pokud se i vy s některými příznaky potýkáte nebo s nemocí přímo bojujete, je čas na změnu Vašeho životního stylu. Je dokázáno, že i hyperaktivita a poruchy chování u dětí ovlivňuje strava bohatá na cukry i lepek. Náš fyzický i psychický stav jsou závislé na našem chování a především stravě. Co je důležité? Najít rovnováhu a objevit co můžete udělat pro své zdravé a šťastné já. Důležité je, se nebát vystoupit ze své komfortní zóny, naučit se vnímat své tělo a mít se rád. Každá nemoc je signál, že se v našem těle něco děje. Většina nemocí je jen důsledek našeho myšlení, pocitů, emočního stresu a hlavně stravy. Zastavte se a zamyslete se nad tím co jíte a jak se ke svému tělu chováte. Jaké palivo mu dáváte. Protože tady opravdu platí, že jste to co jíte. Vždyť Vaše zdraví i Vašich nejbližších máte ve svých rukou. Nebojte se změny, ta změna Vám přinese jen dobré. Začněte se k sobě chovat s láskou a dopřejte si to nejlepší co můžete, kvalitní reálné potraviny a bez závislosti na cukru.

Představte si sebe, zavřete oči, díváte se na šťastného, zdravého a sebevědomého člověka, se silnou imunitou, plného energie, s vysněnou postavou, sílou a chutí zdolávat všechny výzvy. Vaše změna nebude krátkodobá, ale věčná. Naučte se poslouchat své tělo a ono Vám vše začne vracet. Přesvědčte se na vlastní tělo i mysl co dokáže strava, přirozeně, bez cukru i lepku.

Vaření

Já vaření miluji, zamilovala jsem se do sporáku, trouby, hrnců a vařeček. Má láska k vaření přišla s objevením skutečných potravin a také kouzla života bez cukru i lepku. Musím říci, že mé vaření a pečení bez cukru a lepku má neskutečnou výhodu, nemusím vařit a péct tak často jako předtím. Protože nemáme potřebu neustále jíst a cpát se koláči a dezerty všeho druhu. Cítíme se lehce a máme radost z jídla. Dopřáváme si energii opravdovým jídlem, která se pomalu uvolňuje. Kvalitní suroviny a jejich, někdy až neskutečné kombinace, mě uchvátily natolik, že je vaření mou velkou vášní. Neustále hledám inspiraci a také vymýšlím nové “sladké” & “slané” kombinace, které jsme si zamilovali nejen u nás doma, ale i Vy. Když vím, že tvořím to nejlepší pro naše zdraví, tak svou vášeň mohu nazvat zdravou závislostí. Předávám své zkušenosti, recepty, kombinace a také Vás naučím jak jednotlivé kombinace obměňovat podle Vaší fantazie.